Technologie

Gigantenstrijd: HTC One vs Samsung Galaxy S4

Door Cor Zonneveld op 22 juni 2013 om 19:49 uur @cornelis_z

Op dit moment maken twee Android-toestellen de dienst uit: HTC One en Samsung Galaxy S4. De twee zijn om uiteenlopende redenen toptoestellen, maar welke is de betere? Netwatcher heeft beide toestellen getest en trekt een conclusie tussen beiden vlaggenschepen.

Uiterlijk

De HTC One is een beauty. De One voelt heerlijk aan, vooral door de ronde achterkant. De aluminium voor- en achterkant maakt het helemaal af. Samsung gaat juist met de plastic uitvoering door met haar Galax-lijn. Mogelijk komt hier nog verandering in, maar op dit moment ziet de S4 er plastic-achtig / goedkoop uit.

samsungs4

De vormen zijn wel strak en beide toestellen liggen goed in de hand. Beide schermen zijn zeer goed door de Full-HD resolutie, hierin zit niet veel verschil. De toestellen zijn bijna even groot met de HTC One van 4,7 inch en de S4 van 4,9 inch. Ook hebben beide toestellen enkel een fysieke Aan/Uit-knop en een volume-knop.

Software

Beide werken op Android’s Jelly Bean. HTC heeft haar Sense over Android gegooid. Dit ziet er goed uit en werkt snel. Helaas werkt Flipboard voor nieuws en social media niet goed in Nederland. Samsung heeft niet veel gesleuteld aan Android. Hierdoor werkt ook de S4 lekker snel en ziet er strak uit en werkt gebruiksvriendelijk.

De specificaties zijn met elkaar vergelijkbaar. Ze hebben beiden een Qualcomm Snapdragon 600 quad-core processor. Beiden hebben 32GB, wat helaas voor beide toestellen te weinig is door het verbruik van de standaard apps. Wel zorgen de hoge specificaties ervoor dat er zware games en films op beide toestellen goed kunnen worden afgespeeld.

Media

Een pluspunt aan de HTC One zijn de luidspeakers. Doordat er twee speakers aan de voorkant zijn geïnstalleerd komt er perfect geluid uit. Het is de vraag hoe vaak je de luidspeakers gebruikt, vooral omdat een gebruiker vaker oordopjes of een koptelefoon op heeft.

De camera van de HTC One is zeer minimaal met 10 megapixels. Een voordeel is de functie Zoe, die een aantal foto’s achter elkaar maakt waaruit de beste foto kan worden gekozen. De Galaxy S4 heeft een 13 megapixelcamera waarmee uitstekende foto’s en filmpjes gemaakt kunnen worden. Een leuke functie is dat zowel de voor- als achtercamera gebruikt kan worden voor het maken van een foto.

Batterijduur

De accuduur van de One en S4 zijn ook vergelijkbaar. Met een laag gebruik kan er tot drie dagen mee gedaan worden, intensief gebruik zorgt ervoor dat beide toestel dagelijks opgeladen dienen te worden.

htc_one

Gadgets

Zowel de HTC One als de S4 kunnen als afstandbediening worden gebruikt, en zijn hierbij vergelijkbaar. De S4 heeft daarnaast nog leuke apps als de vertaalfunctie S Talk en de fitness-app S Health. S4 heeft daarnaast nog scrollen met ogen en het ‘hooveren’ boven het scherm. Dit zijn echter leuke gadgets, maar niet doorslaggevend voor de aanschaf van een toestel.

Conclusie

Als je de HTC One en de Galaxy S4 naast elkaar legt zie je twee heel vergelijkbare toestellen. De HTC One ziet er wel beter uit qua uiterlijk en geluid, de S4 heeft echter meer mogelijkheden. Een winnaar is niet te noemen. Helemaal omdat ze nog dezelfde prijs hebben, is het een kwestie van gevoel welk toestel je meer aantrekt. De een zal zich prettiger voelen bij HTC, terwijl een ander al jaren Samsung gebruikt. Het zijn allebei twee toptoestellen, maar laat helaas ook weinig vooruitgang zien.

Uitgelicht nieuws
Closer Look: Beursgang Twitter

13 november 2013 om 11:08 uur

Filmreview: Het Diner

08 november 2013 om 10:39 uur

Closer Look: Ondergang van Hyves

06 november 2013 om 09:17 uur

Videodienst Helpouts gelanceerd

05 november 2013 om 08:13 uur

Top 5 game clichés

02 november 2013 om 08:37 uur

Video